Reisverslag: Egypte

Cairo - Aswan - Luxor - Hurgharda - st. Catharina - Nuweiba  

Cairo

Cairo kun je het beste zoveel mogelijk lopend verkennen, dat hebben wij dan ook maar gedaan. Dit is immers de leukste manier om direct met de stad en haar bewoners in contact te komen. Om een indruk te krijgen van de grootte van deze metropool gaan we de eerste dag te voet naar de Cairo Tower, waar de lift ons naar de bovenste verdieping brengt voor een fantastisch uitzicht. In de verte zien we de pyramides van Gizeh. Op de terugweg lopen we langs het Egyptisch museum waar we een aantal uren ronddwalen. Als het ons duizelt van de mummies en schatten van Tutanchamon gaan we in de buurt ergens een broodje kopen bij een van de bakkers die hun waar op handkarren aanbieden.

De tweede dag van ons verblijf in Egypte staan Memphis, Sakkara en Gizeh op het programma. Met de bus vertrekken we vroeg in de ochtend naar het 25 kilometer ten zuiden van Cairo gelegen Memphis, eens hoofdstad van het oude Egypte. Na een kort bezoek rijden we door naar het gravencomplex van Sakkara, waar we onder ander de pyramide van Djoser en de graven van edelen bezichtigen. Onderweg naar de noordelijker gelegen pyramides van Gizeh gaan we eerst lunchen. De drie pyramides van Gizeh en de Sfinx kunnen we van alle kanten bekijken. Aan het eind van de middag brengt de bus ons weer naar het hotel.

De volgende dag in Cairo brengen we een bezoek aan de oude islamitische wijk, waar we onder andere een bezoek brengen aan de lbn Tulun, al-Rifai en Sultan Hassan moskee. Vanaf de nabijgelegen citadel, kijken we over de stad, waar de vele minaretten opvallen. Via een wirwar van straatjes en steegjes lopen we naar de Khan alKhalili, de grootste goud-, specerijen-, snuisterijen- en rommelmarkt van Cairo. Eetgelegenheden zijn er te over rondom het plein voor de nabijgelegen moskee van Husein. Wij hebben daar een Egyptische pannenkoek geprobeerd zelf samen te stellen, de ťťn zoet en de ander hartig. Over de Muskistraat, die wordt gedomineerd door levendige straathandel, lopen we vervolgens naar het hotel. ís Middags gaan we met de metro naar koptisch Cairo, het oudste gedeelte van de stad, waar we het koptisch museum, een synagoge en een aantal oude kerken bezichtigen.  

Cairo-Aswan 

^TOP

Gezien de huidige situatie in midden-Egypte besluiten we een binnenlandse vlucht te boeken naar Aswan.

In Aswan verblijven we een aantal dagen, volop gelegenheid dus om de gezelligheid van dit stadje op ons in te laten werken. De eerste dag nemen we even een kijkje bij de tien kilometer ten zuiden van de stad gelegen 'High Dam', de stuwdam die het Nassermeer heeft doen ontstaan. Op de terugweg stappen we in een bootje om ons naar de tempels van Philae te laten varen. Teruggekeerd in Aswan stoppen we nog even bij een steengroeve, waar we aan een onvoltooide obelisk kunt zien hoe deze massieve rotsblokken in het oude Egypte werden gehouwen.  

Driehonderd kilometer ten zuiden van Aswan ligt Abu Simbel, waar de rotstempels van Ramses II en zijn vrouw Nefertari door de Unesco op de oevers van het Nassermeer zijn geplaatst. De reis door de woestijn is lang, maar zeer de moeite waard. De bus vertrekt zeer vroeg zodat we de tempels 's ochtends op ons gemak kunt bekijken. Midden in de woestijn krijgen we een picknick-ontbijt. 's Middags hebben we nog wat tijd over om naar het zwembad op het dak van het hotel te gaan.

In Aswan zelf is ook voldoende te bekijken. Met een felluca bezoeken we de eilandjes in de Nijl. We leggen aan bij het Elefantine-eiland waar we even het museum in gaan, om daarna door te varen naar de andere Nijloever. Daar ligt bovenop een heuvel het mausoleum van Aga Khan. Even verderop in de woestijn staat de ruÔne van het Simeonsklooster, waar we lopend heen gaan. Aan deze zijde van de Nijl liggen verschillende Nubische dorpjes. Tijdens de eilandexcursie maken we bij een van deze dorpjes een stop om er wat rond te kijken en te lunchen bij de bootsman.  

Aswan-Luxor (feluccatocht)

^TOP

Met de bus vertrekken we ís morgens vroeg richting Edfu voor een feluccatocht van drie dagen over de nijl. Na de lunch in Edfu rijden we door naar Esna waar we op de felluca overstappen. De bagage gaat onderdeks, we hebben een slaapzak meegenomen, want we overnachten op de boot. De rest van de dag kunnen we languit op het dek liggend, ontspannen en over de suikerrietvelden en akkers uitkijken. 's Avonds gaan we het Egyptische platteland verkennen, terwijl de schippers het eten bereiden. De volgende morgen varen we door naar Luxor, waar we een aantal dagen blijven.  

Luxor 

^TOP

In het centrum van dit gezellige, drukke stadje ligt de grote Luxortempel. Twee minuten lopen vanuit het hotel staan we al voor de toegangspoort. Vanuit de Luxortempel leidde een sfinxenlaan naar de enkele kilometers noordelijker gelegen tempel van Karnak. De restanten hiervan zien we wanneer we ons per koets naar deze tempel laten vervoeren. Een tochtje over het platteland bij Luxor is een echte aanrader. Zo zijn wij per huurfiets naar de wekelijkse kamelenmarkt gegaan. Na een paar lekke banden te hebben gerepareerd, hebben we de fiets op de lokale pont gezet om de beroemde tempels en graven op de westelijke Nijloever te bezichtigen.

Natuurlijk doen we ook een excursie naar de Vallei der Koningen. Waar we de graven van Tutanchamon en andere bekende farao's bekijken. Op de terugweg passeren we de tempel van Hatsepsut en Medinet Habu. De volgende dag gaan we ook het Dal van de Koninginnen en het arbeidersdorp Deir el-Medina bezichtigen.  

Met de bus rijden we in ťťn ochtend via Dendera naar Hurghada. Deze badplaats aan de Rode Zee heeft witte stranden en is vanwege de prachtige koraalriffen een waar snorkelparadijs dat over de hele wereld bekend is. Ook wij gaan per boot naar een koraalrif om te snorkelen.  

De volgende dag rijden we via Suez naar St. Catherina, waar we het beroemde kloostercomplex van de Grieks-orthodoxe orde bezichtigen, dat als een ommuurde vesting ingebed ligt tussen de steile berghellingen. Hier verblijven we in de pelgrimsvertrekken met slaapzalen. Na een korte nacht staan we vroeg op, om in navolging van Mozes, de Mount SinaÔ te beklimmen om bij zonsopgang van het magnifieke uitzicht te genieten.  

Later op de dag rijden we naar Nuweiba, waar we drie dagen blijven. We genieten volop van zon, zee, strand en snorkelen. Ook doen we een excursie met een terreinauto naar de 'coloured canyon' in de bergen van de SinaÔ. De laatste busrit voert ons tenslotte weer naar Cairo, waar we nog meer dan een dag de tijd hebben om de sfeer van islamitisch Cairo te proeven en om de laatste aandenkens aan de reis uit te zoeken, voordat Egypt Air ons weer naar Nederland vervoert. 

Over mummies in Egypte, bij "Achtergronden"

Foto's Egypte

Home

achtergronden Egypte

TOP^

 

©www.tweereizigers.nl